Ahojky, níže jsou uvedené recepty, z ochutnávky na podzimním srazu v Jedovnici či v Jedovnicích
Ořechové řezy – č. 2 – Alice Hradská2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek rozemletých vlašských ořechů
1 velkou plechovku ananasu i šťávu
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
kokos
krém: 2 pomazánková másla
1 máslo
3/4 hrnku cukru moučka
Nejprve si otevřeme plechovku s ananasem, do hrnečku slijeme šťávu z
ananasu ( šťávy by měl být hrnek,stejné množství jako ostatních
ingrediencí kromě mouky,tam jsou hrnky 2).Do mísy dáme
mouku,cukr,ořechy,šťávu z ananasu,žloutky,kousky ananasu a jedlou
sodu.Vše důkladně zamícháme,nechci psát rozšleháme,protože by z
ananasu byly drtky.Míchám jen jednou metličkou. Z bílků uděláme
sníh. Sníh se přidá do mísy ke směsi. Plech vytřeme olejem,posypeme
kokosem a vlijeme směs. Dáme do trouby asi na 30 minut při 200°C.
Krém: do mísy vložíme pomazánková másla,máslo a cukr.Vše důkladně
rozšleháme.Buchtu potíráme vychladlou a na závěr se do krému zamačkají
rozemleté ořechy.
Barevná buchta- č.9 – Dana Kyselová4 vajíčka
Cukr krystal
Pol.mouka
1 prášek do pečiva
1 deci oleje
1 až 2 hrnky mléka
Potravinářské barvy
Vymazat plech, vysypat kokosem, může být i čím jste zvyklé jako strouhanka,mouka atd...
Začnu tím,že zvážím vajíčka a tolik je cukru a mouky,pak vyšlehám cela vajíčka s cukrem postupně zašlehám olej. Do mouky přidám prášek do pečiva a postupně sypu do misky a vlévám mléko a zašlehám do těsta.Použila jsem 3 barvy, tak těsto rozliji do 3 misek a zbytek těsta naliji na vymazaný plech. Rozmíchám postupně barvy a klikatě nalíváme a tím postupně zaplníme celý plech, je to na fantazii.
Strúhaný tvarohový koláč – č. 10+11 pí. BlahováCesto: 400 g hl. múky, 250 g masla (príp. iného tuku Hera ...), 150 g práškového cukru (príp.krupisového), 1 vanilkový cukor, ½ bal. prášku do pečiva, 1 žĺtok, 3 pol. lyžice kakaa (možno použiť aj KAROBU ako náhradu, vôbec to nepoznať)
Všetky suroviny spolu spracujeme na tuhé cesto, ktoré necháme v chladničke aspoň 30 minút odležať. ( ja dávam do mrazničky)
Kým leží cesto v chladničke (mrazničke) urobíme plnku:
750 g tvarohu, 250 g práš. cukru, 1 vanilkový cukor, 1 pol. lyžica Solamylu (nemusí byť),
3 žĺtky, 4 bielky (kto má rád, tak hrozienka, goji, kand. ovocie ... nemusí to však byť)
Žĺtky, 2/3 práškového cukru a vanilkový cukor vymiešame do peny, pridáme prepasírovaný tvaroh (alebo rukami vymiesený) a Solamyl. Primiešame tuhý sneh z bielkov vyšľahaný s 1/3 cukru.
Cesto vyberieme z chladu, rozdelíme na 2 rovnaké časti. Jednu nastrúhame na hrubšom strúhadle (na repu) na vymastený a vysypaný plech – ja vysýpam kokosom, strúhankou alebo orechami, prípadne použijem papier na pečenie. Pomocou vidličky nastrúhané cesto rovnomerne rozhrnieme po celom plechu. Teraz nalejeme pripravenú tvarohovú plnku a nastrúhame druhú polovicu cesta.
Pečieme v predhriatej rúre – asi tak, ako kysnuté cesto 170-180 °C.
Prajem všetkým dobrú chuť, ak sa na prvý raz celkom nevydarí, treba skúšať – nie je to naozaj nič náročné, aj ja som to zvládla J.
Pusinky z ovsených vločiekTáto dávka je asi na 40 kúskov (robievam z dvojnásobnej, dajú sa dobre skladovať)
Odmerkou v recepte je hrnček – 3 dl.
Potrebujeme:
150 g zmäknutého tuku (najlepšie je maslo, ale môže byť aj iný tuk na pečenie)
½ hrnčeka kryštálového cukru (možno použiť aj med)
1 vanilkový cukor
2 celé vajcia
1 čajová lyžička sódy bikarbony
1 čajová lyžička mletej škorice
štipka soli
1a ½ hrnčeka hrubej múky( časť nahrádzam orechami alebo kokosom)
3 hrnčeky ovsených vločiek (je to tak jeden balíček 350 – 400 g)
1 hrnček hrozienok alebo sušeného ovocia (výborné sú pol hrozienka a pol brusnice, umyté ich trochu posekám nožom)
Rozpustený tuk, kryštálový a vanilkový cukor rožšľaháme, pridáme vajcia, sódu bikarbonu, soľ, škoricu a múku (prípradne orechy, kokos ... ). Dobre premiešame, vsypeme ovsené vločky a sušené ovocie.
Vypracujeme hladké cesto a necháme aspoň 10 minút postáť.
Lyžicou (a prstami J ) tvarujeme kôpky na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme medzi nimi medzery, lebo pečením trochu naberú objem.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C asi 10 minút ( skrátka pekne doružova a do voňava)
Sú to koláčiky, ktoré sa dajú robiť v rôznych variáciách, záleží na chuti Vašej rodiny, môžu sa ešte prizdobiť čokoládou, ale nám chutia také „holé“.
Želám všetkým dobrú chuť!
Recept na buchtu č. 6 – Helena Drozdová Upečou se dva pláty piškotového těsta, pomažou se rybízovou marmeládou, na jednu rybízovou stranu se rozmaže vychladlý jablečný pudink a druhý plát se rybízovou stranou položí na pudink. Polijeme čokoládovou polevou.
Piškotový plát (na 1 ks potřebujeme):
4 vejce, 16 dkg cukru a 12 dkg polohrubé mouky.
Z bílků ušleháme sníh, do kterého zašleháme 3 dkg cukru, žloutky vmícháváme postupně společně s cukrem a moukou. Rozetřeme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme při cca 160 stupních 10-15 min (těsto je relativně rychle upečené).
Jablečný pudink
odhadem 1 kg oloupaných a na větší kousky nakrájených jablek dáme podusit s vanilkovým cukrem (dle kyselosti jablek - já dávám 3-4 vanilkové cukry). Když jsou jablka podušená, buď ručně pomačkáme vidličkou nebo štouchadlem na brambory (zůstanou větší kousky), nebo rozmixujeme. V hrnečku vody rozmícháme dva vanilkové pudinky a nalijeme do jablek. Necháme provařit a stále mícháme,aby se nepřichytil. Po vychladnutí namažeme na rybízový plát.
Buchta je kromě chladnutí pudinku a pak celkového chladnutí velmi rychlá, a po rozležení 1-2 dnů velmi šťavnatá. Rybízová marmeláda byla domácí, proto byla buchta pikantnější

.Helča
Recept na rohlíčky – pí. Šindelářová250g měkkého tvarohu,250g másla nebo hery, 250g polohrubé mouky,špetka soli-uděláme těsto a necháme tak hodinku odležet,rozválíme na kulaté pláty ,nakrájíme trojúhelníčky,plníme marcipánem,oříšky,povidly,mákem,srolujeme rohlíčky,potřeme vajíčkem a pečeme asi 15 min. při 180°, horké obalíme v cukru.Můžeme plnit i slanou náplní.
Koláč z dýně – Lenka Jedličková300 g cukru krupice, 3 vanilkové cukry, 3 vejce, 250ml oleje, 420g polohrubé mouky,1 kypřící prášek, 100g kokosu nebo ořechů, 1 lžička skořice, 500 g dýně (může být i cuketa).
Příprava: cukr, vanilkové cukry a vejce utřeme. Postupně přidáváme olej, mouku s práškem do pečiva, kokos nebo mleté ořechy, skořici a nastrouhanou dýni. Těsto důkladně promícháme a nalijeme na tukem vymazaný plech a krupičkou vysypaný plech. V předehřáté troubě upečeme. Koláč můžeme potřít čokoládou nebo jen pocákat.
Mřížkové řezy – Lenka Jedličková600g hladké mouky, 2 kypřící prášky, 200g cukru moučky, 200g hery, 2 vejce
Náplň: 2 tvarohy měkké, mléko dle potřeby, 1 van.cukr, 1 žloutek, 1 hrst rozinek
Ostatní: 6 lžic švestkových povidel, může být i víc, máslo a hrubá mouka na plech.
Příprava: mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, pokrájenou heru a obě vejce. Na vále vše zpracujeme na hladké těsto. Rozdělíme ho na tři díly. První vyválíme na velikost plechu, který jsme předem vymazali a vysypali moukou.Těsto na plechu potřeme náplní, kterou jsme ušlehali v hladkou směs a zakryjeme druhým dílem těsta. Ten potřeme povidly. Ze třetího dílu vytvoříme ozdobnou mřížku. Plech vložíme do vyhřáté trouby asi na 170´C a těsto upečeme do růžova.