Fiat Multipla klub ČR, o.s.

                                                           www.multipla.wz.cz

 

.: Hlavní nabídka :.

 

Informace o klubu
REGISTRACE do klubu
Sponzoring klubu
SLEVA pro členy klubu
Návštěvní kniha
Členové klubu
Klubové předměty
Uskutečněné akce - FOTOGALERIE
Připravované akce

FORUM Multipla klubu

Ostatní odkazy

 

 

Klouzání Kladno Rozdělov - Zúčastnili jsme se...

29.1.2011

 Těžce na cvičišti, lehce na bojišti…

Před mnoha lety se zrodila v hlavách členů Fiat klubu Kladno myšlenka na pořádání nácviku jízdy na sněhu a ledu. Tuto akci opakují prakticky každou zimu a Fiat Multipla klub se této akce také účastní. „Klouzání“ se účastníme s pravidelností.  Většina majitelů Multinek bere bezpečnost jízdy naprosto vážně.  Tak tomu bylo i 29.1.2011 v Kladně.
Počasí a přiměřená nadílka sněhu byla letos perfektní a tak jízda mezi kužely a barierami z pneumatik byla opravdový nácvik na naše často neupravené silnice. 
Celou republiku zasahují náhlé sněhové kalamity, které na mnoho řidičů negativně působí a pak raději vůbec nikam nevyjíždí. Silničáři ne vždy mohou silnice rychle ošetřit a většina z nás musí jezdit, ať už do práce nebo za jiným cílem. Nezkušení nebo naopak příliš sebevědomí řidiči pak způsobují dopravní nehody nebo ohrožují ostatní řidiče.

Vrstva uježděného sněhu na silnici však není překážka. Stačí se držet těchto základních pokynů.


Cit pro ovládání vozu
Jemné a pozvolné ovládání plynového pedálu a volantu patří mezi základní návyky dobrého řidiče nejen na sněhu.  Držení volantu jednou rukou či řízení pouze dlaní v kritickém okamžiku nezachrání ani nejcitlivější bezpečnostní systém vozu. Odborníci doporučují sedět uvolněně a dívat se daleko před sebe. Získáte tak dostatek času na úhybný manévr před nečekaným výmolem či nebezpečným chováním řidiče před vámi. Doporučuje se také sundat mohutné zimní bundy a tím uvolnit ruce. Vyvarujte se prudkým pohybům volantem. Pokud na sněhu dupnete prudce na brzdu, okamžitě začne „kopat“ ABS, ale auto prakticky nezpomaluje. Rázem si připadáte jako malé dítě jedoucí na sáňkách. Doporučení zní pedál sešlápnout pomalu, plynule a s důrazem. Uvidíte, že i na sněhu lze tímto způsobem docílit rychlého zpomalení vozu. Někdy ani nesepne ABS. Právě plynulost a cit pro ovládání vozu je důvod, proč zkušení řidiči dokážou i na sněhu jezdit relativně rychle a bezpečně, zatímco nezkušeného řidiče jeho auto neposlouchá ani při jízdě krokem.
 
Myslete dopředu
Vše co uděláte rychle a bez rozmyslu je nebezpečné a ohrožujete sebe, ale i ostatní. Pamatujte, že na sněhu se brzdná dráha třikrát prodlužuje. Snažte se ovládat svůj vůz tak, abyste nemuseli vůbec brzdit či se následně složitě rozjíždět. Zatáčky si najíždějte vždy od vnější strany, ale na své polovině silnice. Pokud do zatáčky nevidíte, zvolte takovou rychlost, jako by zatáčka byla pravoúhlá. Vnímejte aktuální povrch vozovky. Na rovné a ošetřené silnici není nutné jezdit krokem. Svoji pomalou jízdou můžete ohrozit okolní řidiče. Dodržujte dostatečné rozestupy mezi vozy.

Na silnici nejste sám
Úklid sněhu na vozovce není vždy ideální a tak široké silnice jsou rázem v rozměrech úzkých silniček. Nejistý řidič jezdí prostředkem a bojí se zajet ke kraji. Pro vás na silnici už není mnoho prostoru a riskujete lepším případě škrábanec či nechtěné sjetí z krajnice.  V tomto případě doporučuji zpomalit či zastavit. Apeluji na všechny řidiče. Chovejte se ohleduplně. Na silnici nejste sám.

 
Znáte svůj vůz
Každý řidič by měl znát své vozidlo a je si vědom jaké bezpečností prvky může využívat. ESP je příjemné, pokud v zatáčce prudce šlápnete plyn nebo trhnete volantem. Naproti tomu ABS může výrazně pomoci při brzdění.

Může se stát, že nedojedete
Znáte své auto dokonale, je v nejlepší technické kondici, máte nové zimní pneumatiky, pravidelně jezdíte na školu smyku a přesto stojíte hodiny v zácpě na dálnici. Úspěch cesty je bohužel i na zdatnosti řidičů okolo vás. Doporučuji vozit v autě vždy teplé prádlo či deku, nějaké pití a jídlo pro případ, že budete stát v koloně a čekat na uvolnění silnice po dopravní nehodě.

 

Pravidel a rad je mnohem více, ale nikdy nepřeceňujte své síly ani možnosti vozu.

 

Za Fiat Multipla klub ČR o.s.

Venda

  

 

FOTOGALERIE

 

.: Zajímavé odkazy :.

Historie Fiat

   

.: Kontakt :.

Adresa:
Fiat Multipla Klub ČR, o.s.
K rybníku 440
Lány  270 61

Předseda klubu:
Václav Burger
Tel.: ZRUŠENO

    ICQ:  360 13 11 77
 mail:multiplaklub@centrum.cz

 

 

 

       

 

 

Vsevjednom.cz

 Fiat Multipla klub ČR, občanské sdružení  © 2006